Velikonoční telecí roláda





Telecí roláda na velikonoce, to je dobrota plněná nádivkou ze špenátu a s vajíčkovým salátem.
Postup přípravy
Vykostěnou telecí kýtu/plec rozkrájíme naplocho tak, aby nám vznikl obdélníkový plát masa. Ten naklepáme na cca 5 mm tloušťku.
Připravíme si nádivku, světlé pečivo (houska, rohlík nebo toustový chléb) nakrájíme na kostičky a necháme vyschnout v troubě 5-8 minut, na 140°C. Mezitím vyšleháme bílky do pevného sněhu. Žloutky promícháme s pokrájeným špenátem, nastrouhaným pecorinem, česnekem, provensálskou pastou a kostičkami pečiva. Trochu osolíme, opepříme a opatrně přimícháme sníh.
Nádivku položíme na celý povrch naklepaného masa a opatrně zarolujeme. Řeznickým provázkem roládu převážeme. Opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
Pečeme při nízké teplotě 65°C v holdomatu 13-14 hodin. Také pod pokličkou i v domácí troubě, nebo konvektomatu bez zapnuté ventilace vzduchu v troubě. Je ovšem nutné neměnit teplotu po celou dobu úpravy, otevíráním trouby a třeba kontrolováním výsledku.
Vajíčkový salát uděláme 1:1 (vejce, brambor). Vařené brambory nakrájíme na větší 1/4 nebo 1/6 kousky, stejně tak vařená vejce, ale uvařený žloutek utřeme s majonézou. Do salátu přidáme jarní cibulku a dochutíme hořčicí.
Možnosti inovace
Více českou nádivku.
Rada
Takto dlouhá úprava zanechá maso bez ztráty na váze. Je krásně šťavnaté a v řezu růžové.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Tramín červený, Svijanská Kněžna Doporučené přílohy: Bageta rustikální, Bramborová Kaše, Bramborový salát standard Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 695 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (30min), Pečení (15h), Postupy studené kuchyně (15min), Vaření (30min) Doba vaření 10 porcí: 16h 15min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » Telecí maso
- Recepty dle surovin » Zelenina » Mražená zelenina a mražené přílohy
- Recepty dle surovin » Podkalkulace
- Recepty dle surovin » Majonézy, Vejce
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Nedělní oběd, Teplý předkrm
- Recepty dle regionu » Evropa
- Recepty dle úpravy » Pečení, Postupy studené kuchyně, Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 20.04.2014
- Recept zobrazen: 8390x