Znojemské hovězí





Hovězí se sterilovanou okurkou.
Postup přípravy
Čisté válečky maso našpikujeme. Cibuli nakrájíme na 2-3 mm a orestujeme na oleji s nadrobno nakrájeným špekem nebo vše na sádle. Cibulku necháme lehce zhnědnout a přidáme maso. Vše zprudka, aby se maso zatáhlo, hned nato nasypeme mletou červenou papriku, kterou necháme zpěnit. Poté hned přidáme protlak, ostatní koření, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké.
Následně přidáme nakládané okurky nakrájené na cca 7 mm kostky a trochu láku dle uznání. Zahustíme jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě a znovu provaříme cca 10 minut.
Dochutíme solí a pepřem.
Jednodušší provedení
Maso nemusíme nechat vařit v celku, ale nakrájet jako na guláš.
Možnosti inovace
Vkládání dalších ingredienci jako např. žampiony, klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.
Rada
Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené je tady a při přisypávání mleté papriky. Pro ještě tmavší barvu guláše používám připálený a znovu rozvařený karamel.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Benešov - Sedm kulí Doporučené přílohy: Rýže Parboiled standard dušená, Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 543 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování pro základ (10min), Dušení (1h) Doba vaření 10 porcí: 1h 25min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní kližka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení
- Recepty dle kuchaře » Zdeněk
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 11.03.2012
- Recept zobrazen: 11045x