Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem a špenátem





Moravský (vepřový) vrabec s bramborovým knedlíkem a špenátem
Postup přípravy
Vepřové maso pokrájíme na kostky cca 2x2 cm. Mohou být i větší.
Na deset porcí dám do dvou deci vody sůl, pepř, hořčici a česnek. Promíchám s tím nakrájené maso a přendám do pekáče. Je lepší nechat na kořeněné maso odpočinout cca 6 a více hodin a ušetříme tím tak délku a stupeň tepelné úpravy. Před pečením maso posypeme nakrájenou cibulí.
Pečeme prvních deset minut na 185°C, maso se zatáhne. Poté přiklopíme a pečeme na 160°C cca 40 minut. Průběžně maso podléváme a jednou obrátíme (promícháme).
Hotové maso lze rozmáčknou bez většího tlaku, ale stále musí být šťavnaté.
Samotný výpek z masa může zaprášit moukou, prolít vývarem či vodou a provařit. Následně rozmixovat nebo pasírovat přes špičák. Také nemusíme dělat nic a nechat tolik šťávy kolik je. ( z mé zkušenosti hosté jsou raději za více šťávy ať jemné či tak jak zůstala v pekáči a jen jsme jí natáhli pro větší množství) samotnou šťávu je dobré vždy zkontrolovat na chuti, tedy dochutit :)
Přílohou jsou knedlíky já preferuji bramborové a špenát.
Možnosti inovace
Vídeňskou cibulkou.
Rada
Poměr plecka a boku je na posouzení a přání, aby vše bylo libovější či naopak. Špenát netrapme dlouhou tepelnou úpravou, protože on vlastně žádnou nepotřebuje je sám osobě tak měkký že vše delší než dvě minuty mu sundavá barvu.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Budvar Budweiser, Velkopovický Kozel světlý Doporučené přílohy: Bramborové knedlíky, Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 170 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Namočení (10h), Pečení (50min), Pasírování (5min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 11h 15min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřový bůček
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřová plec
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Cibulová zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Nedělní oběd
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Namočení, Pečení, Pasírování,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 13.10.2014
- Recept zobrazen: 22754x