Chléb český domácí





Doma pečený klasický český chléb
Postup přípravy
Kvásek si připravíme ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. 20 minut odstavíme.
Smícháme sůl, mletý kmín a mouku. Potom přidáme kvásek a těsto pořádně vypracujeme. Ideálně v hnětacím robotu. Ale vařečkou a pak v ruce to bude trvat tak 8-10 minut. Bochánek těsta pod utěrkou necháme odpočinout asi 40 minut. Posypeme ho moukou. Po hodině těsto pro kontrolu odkrojíme ostrým nožem a má v sobě mít krásně bublinkovou strukturu. ještě jednou uhněteme, uválíme v bochánek. Posypeme polohrubou moukou a necháme znovu kynout 20-30 minut. Podle okolní teploty. Potřeme promíchanou vlažnou vodou se solí a trochou oleje. Z vrchu nakrojíme bochánek do křížku či čtverce.
Pečeme při teplotě 150°C v elektrické troubě 40 minut. Pokud kůrka není obzvláště vypečená :) a správně tmavá přidáme 10-15 minut.
Možnosti inovace
Do těsta je možno vpracovat různá semínka, sušená rajčata, majoránku, olivy, sušené ovoce a pod.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 359 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Hnětení těsta (10min), Kynutí těsta (1h), Pečení pečiva (55min), Bez úpravy (0min) Doba vaření 10 porcí: 2h 10min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Mouky
- Recepty dle chodu » Příloha
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Hnětení těsta, Pečení pečiva, Bez úpravy
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 11.01.2015
- Recept zobrazen: 5493x