Chléb český domácí

Domácí chléb

Doma pečený klasický český chléb

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Mouka žitná hladká, 0,035 kg 0,88
Mouka pšeničná polohrubá, 0,035 kg 0,48
Droždí, 0,005 kg 2,63
Sůl standard, 0,021 kg 0,15 Fany gastroservis
Cukr krystal, 0,021 kg 0,48
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,21
Mléko polotučné, 0,010 l 0,20 Food and frends
Voda pitná standard, 0,030 l 0,04
Kmín celý, 0,001 kg 0,01
Kmín mletý 0,001 kg 0,02
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 4,86 Kalorie v 1 porci: 359 cal

Postup přípravy

Kvásek si připravíme ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. 20 minut odstavíme.

Smícháme sůl, mletý kmín a mouku. Potom přidáme kvásek a těsto pořádně vypracujeme. Ideálně v hnětacím robotu. Ale vařečkou a pak v ruce to bude trvat tak 8-10 minut. Bochánek těsta pod utěrkou necháme odpočinout asi 40 minut. Posypeme ho moukou. Po hodině těsto pro kontrolu odkrojíme ostrým nožem a má v sobě mít krásně bublinkovou strukturu. ještě jednou uhněteme, uválíme v bochánek. Posypeme polohrubou moukou a necháme znovu kynout 20-30 minut. Podle okolní teploty. Potřeme promíchanou vlažnou vodou se solí a trochou oleje. Z vrchu nakrojíme bochánek do křížku či čtverce.

Pečeme při teplotě 150°C v elektrické troubě 40 minut. Pokud kůrka není obzvláště vypečená :) a správně tmavá přidáme 10-15 minut.

Možnosti inovace

Do těsta je možno vpracovat různá semínka, sušená rajčata, majoránku, olivy, sušené ovoce a pod.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 359 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Hnětení těsta (10min), Kynutí těsta (1h), Pečení pečiva (55min), Bez úpravy (0min) Doba vaření 10 porcí: 2h 10min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 11.01.2015
  • Recept zobrazen: 5493x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Telecí líčka na červeném víně s cipolliny hlavní chod, restování pro základ, dušení Telecí líčka na červeném víně s cipolliny
Kulajda polévka, vaření Kulajda