Tiramisu





Nejznámější italský desert ze sýru Mascarpone, piškotu Savoiardi a silné kávy.
Postup přípravy
Vychlazenou smetanu vyšleháme v krém. Do něj pomalu přimícháváme mascarpone, cukr a malinko amaretta. Poměr mascarpone a smetany dělám 1:1, ale kdo chce více mascarpone může. Krém bude trochu hutnější.
Stěny a dno plechu potřeme trochou krému proto, aby se k němu přichytila folie, kterou vysteleme povrch pekáče, plechu nebo jiné formy.
Cukrářskou stěrkou rozetřít 1/3 krému na dno cca 1,5 cm vysokou vrstvu. Na tuto vrstvu vyskládáme piškoty těsně k sobě. Piškot vždy lehce, ale celý ponořit do vychladlé kávy, která je smíchaná s amaratem a čokoládovým topingem (polevou).
Máme hotovou první vrstvu, děláme tří, takže ještě dvakrát. Když chceme dvouvrstvé, rozdělíme vše na poloviny. Necháme vychladit alespoň 5 hodin.
Před vyklopením dortu lehce popotáhneme folii od stěn formy, položíme na prkénko stejně veliké jako je forma, pomalu vyklopíme a přidržujeme folii. Po vyklopení folie zůstane na dortu a ne ve formě.
Možnosti inovace
S příchutí si pohrajte dle sezóny nebo vaší fantazie. Jahodové či banánové tiramisu je fajn. Také můžete udělat jednoporcovky do skleniček. Místo Amareta můžeme použít exkluzivnější italské desertní Marsala. Samozřejmě, že rádoby originál tiramisu je s vejci a bez smetany, ale za ta léta co ho dělám je tato varianta pro mne nejlepší.
Rada
Je mnoho výrobců mascarpone a jeho kvalita kopíruje cenu, tady nešetřete. Stejně tak piškoty jiné, než Savioardi do tiramisu nepatří.
A nezapomeňme, že je to kávový desert a ten piškot musíme namáčet do opravdu silné aromatické a čerstvé kávy.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Laté Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 432 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Šlehání (5min), Cukrářské postupy (15min), Dát do chladu (5h) Doba vaření 10 porcí: 5h 30min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Čerstvé měkké sýry
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle surovin » Ořechy a semena
- Recepty dle chodu » Dezerty
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Šlehání, Cukrářské postupy, Dát do chladu
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 20.10.2012
- Recept zobrazen: 8536x