Tiramisu

Tiramisu Tiramisu Tiramisu

Nejznámější italský desert ze sýru Mascarpone, piškotu Savoiardi a silné kávy.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Sýr mascarpone, 0,038 kg 7,74
Smetana nad 30%, 0,038 l 3,19
Cukr vanilkový, 0,003 kg 0,13
Cukr moučkový, 0,006 kg 0,18
Káva illi zrnková, 0,002 kg 1,53
Amareto, 0,008 l 1,12
Piškoty savioiardi, 0,019 kg 1,78
Čokoládová poleva toping 0,008 l 1,42
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 16,27 Kalorie v 1 porci: 432 cal

Postup přípravy

Vychlazenou smetanu vyšleháme v krém. Do něj pomalu přimícháváme mascarpone, cukr a malinko amaretta. Poměr mascarpone a smetany dělám 1:1, ale kdo chce více mascarpone může. Krém bude trochu hutnější.

Stěny a dno plechu potřeme trochou krému proto, aby se k němu přichytila folie, kterou vysteleme povrch pekáče, plechu nebo jiné formy.

Cukrářskou stěrkou rozetřít 1/3 krému na dno cca 1,5 cm vysokou vrstvu. Na tuto vrstvu vyskládáme piškoty těsně k sobě. Piškot vždy lehce, ale celý ponořit do vychladlé kávy, která je smíchaná s amaratem a čokoládovým topingem (polevou).

Máme hotovou první vrstvu, děláme tří, takže ještě dvakrát. Když chceme dvouvrstvé, rozdělíme vše na poloviny. Necháme vychladit alespoň 5 hodin.

Před vyklopením dortu lehce popotáhneme folii od stěn formy, položíme na prkénko stejně veliké jako je forma, pomalu vyklopíme a přidržujeme folii. Po vyklopení folie zůstane na dortu a ne ve formě.

Možnosti inovace

S příchutí si pohrajte dle sezóny nebo vaší fantazie. Jahodové či banánové tiramisu je fajn. Také můžete udělat jednoporcovky do skleniček. Místo Amareta můžeme použít exkluzivnější italské desertní Marsala. Samozřejmě, že rádoby originál tiramisu je s vejci a bez smetany, ale za ta léta co ho dělám je tato varianta pro mne nejlepší.

Rada

Je mnoho výrobců mascarpone a jeho kvalita kopíruje cenu, tady nešetřete. Stejně tak piškoty jiné, než Savioardi do tiramisu nepatří.

A nezapomeňme, že je to kávový desert a ten piškot musíme namáčet do opravdu silné aromatické a čerstvé kávy.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Laté Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 432 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Šlehání (5min), Cukrářské postupy (15min), Dát do chladu (5h) Doba vaření 10 porcí: 5h 30min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 20.10.2012
  • Recept zobrazen: 8536x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Francouzská cibulová polévka polévka, rychlé, restování pro základ, vaření, gratinování Francouzská cibulová polévka
Černé sépiové risotto s krevetovou omáčkou hlavní chod, dietní, vaření Černé sépiové risotto s krevetovou omáčkou
Degustační trojkombinace degustační teplý, vaření Degustační trojkombinace