Donuty





Výborné americké donuty
Postup přípravy
Recept je určený pro cca 20 donutů
Vezmeme droždí a rozdrobíme na menší kousky a přidáme jednu lžíci cukru a na to přilijeme 100 ml vlažného mléka a vezmeme vidličku a celé rozmícháme. Až máme rozmíchané přidáme jednu lžíci hladké mouky a pak misku zaděláme streč fólií (průhledná potravinářská fólie). Pokud není teplo můžeme dát do trouby na cca 10 minut aby začali kvasnice pracovat (na 40C).
Až je kvásek vzešlý, smícháme v druhé misce všechny mokré ingredience tj. dvě čerstvá vejce, 2 velké lžíce bílého jogurtu, 100 ml rostlinného oleje až máme rozmíchané tak to přidáme k droždí a dobře zamícháme. V další misce zamícháme všechny suché ingredience tj. špetka soli a 500 g mouky a po trochách přidáváme do misky s kváskem. Míchání těsta trvá cca 4 minuty. Těsto bude mírně lepivé. Vezmeme si misku vytřeme olejem a dáme do ní těsto, které mírně potřeme rukami olejem a těsto zase zaděláme streč. fólií a necháme zase nakynout cca na půl hodiny. Až těsto zdvojnásobí svůj objem tak je hotové.
Vykynuté těsto si dáme na vál a uděláme z něho rukama placku cca 2 cm širokou. Vezmeme si kulatou formičku a vykrajujeme kolečka a dovnitř menším kolečkem dírku, tak pokračujeme s celým těstem. Vykrojené donuty dáváme na pomoučený plech a necháme je ještě jednou vykynout (už jen na chvíli), po té jdeme donuty smažit.
Poleva:
Polevu na základě cukru tvoříme tak, že si dáme do kastrolku 1,5 lžíce másla a necháme rozpustit až je rozpuštěné přidáme 150 g cukru a vypneme plotnu, pak přidáme barvivo a trošku mléka, které přidáváme strašně pomalu aby jsme to neměli příliš tekuté. Do polevy donuty namáčíme 2-3x. Pokud nám poleva začne tuhnout zase ji ohřejeme.
Možnosti inovace
Je možné použít také čokoládovou polevu.
Do těsta velmi doporučuji přidat lžičku rumu, donuty pak nebudou tak napité olejem.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Laté, Mléko, Čaj černý Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 4 139 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Kynutí těsta (45min), Smažení-Fritování (20min), Cukrářské postupy (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 15min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Majonézy, Vejce
- Recepty dle chodu » Dezerty
- Recepty dle regionu » Severní Amerika » USA
- Recepty dle úpravy » Smažení-Fritování, Cukrářské postupy
- Recepty dle kuchaře » Lenka Blatová
Statistiky
- Datum vložení: 29.07.2015
- Recept zobrazen: 3240x