Trhané adobo





tenhle způsob úpravy masa vymysleli filipínci, aby dlouho vydrželo, takže se nekazí třeba týden.
Postup přípravy
Ve velkém hrnci (osvědčil se litinový) nebo hlubším pekáči rozpálíme olivový olej (docela tlustou vrstvu, třeba i půl cm). Přihodíme na kousky nakrájený česnek (uvedeno v gramech, ale je to cca 1 střední palice).
Rychle potom přihodíme maso, nakrájené na kousky velikosti zhruba 5x5 cm a rychle je opražíme ze všech stran.
Potom zalijeme octem a sojovkou. Mohutně posypeme drceným nebo mletým pepřem a oreganem (v klidu půl hrsti) - možno nahradit majoránkou nebo i kombinovat. Přihodíme jednu až dvě lžičky cukru (třtinový je lepší) pro zvýraznění chuti masa.
Dolijeme vodou, aby kousky masa moc nevyčuhovaly, a pod pokličkou na mírném plameni necháme vařit. Asi tak 3 až 4 hodiny. Na konci se i přesto, že je vše pod pokličkou, většina tekutiny vypařila a kousky masa se rozpadají. Pokud ne, tak dvěma vidličkama natrhat a promíchat se zbytkem tekutiny.
Vodu dolívat jen podle potřeby (většinou ale vystačí první dávka).
Necháme vystydnout,vložíme do housky nebo bagety, kterou lehce namažem majonézou. Ideální svačinka na výpravy.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 590 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Dušení (3h 20min) Doba vaření 10 porcí: 3h 30min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřová plec
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Svačina
- Recepty dle regionu » Asie » Malajsie
- Recepty dle úpravy » Dušení
- Recepty dle kuchaře » Tom
Statistiky
- Datum vložení: 04.08.2016
- Recept zobrazen: 1546x