Kváskový chléb

Kváskový chléb Kváskový chléb

Domácí chléb kváskový

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Žitný chlebový kvásek 0,510 kg 97,92
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 97,92 Kalorie v 1 porci: 3 060 cal

Postup přípravy

Kvásek: 140 g žitná celozrnná, 160 ml vody + 2 lžíce kvásku z ledničky.

Přes noc v teple nechat vykvasit 12-14 hodin.

Poté přidat 600g pšeničné chlebové, 330 ml syrovátky (kdo nechce syrovátku - 330 ml vody).

Zamíchat jen aby se mouka spojila s tekutinou. Nechat 30 minut odpočívat . Poté přidat 1 lžíce

drceného kmínu a 3 lžičky soli. Robotem na 1. rychlost cca 3 minuty. Pak na druhou rychlost 7 minut.

Nechat kvasit 2 hodiny prikryté třeba igelitem aby těsto neoschlo, v tomto intervalu 2x těsto

popřekládat, vzdy po hodine. Vytvarovat bochnik a v ošatce kynout dle teploty v místnosti cca 2

hodiny. Prstový test, důlek by se mel pomalu vracet. Mezitím včas rozpálit troubu na 250 st, kdo má

pečící desku, nechte ji po dosažení 250 st nahřát cca 30 minut. Na dno trouby přidejte starý plech

nebo pekáč, který nenávidíte :)) (také musí být nahřátý na 250 st ) a po vložení chleba do trouby

chrstněte na něj hrníček horké vody pro vytvoření páry v troubě. Rychle pak zavřete dvířka. Po 15

minutách vyvětrejte, ztlumte na 190 st a pečte dalších cca 35 minut (chléb musí mít při vytažení

tmavě kaštanovou barvu a dutě zvonit při poklepu). Nechte zchladnout na mřížce aby se horký chleba

neorosil vespod. Kdo nema mřížku, ukrojte patku a postavte ho na výšku . Přikryjte utěrkou aby

pomaleji vychládal. Dobrou chuť .

Skladujte v plátně nebo utěrce v uzavřeném prostoru.

Možnosti inovace

přidejte semínka, bylinky, sušená rajčata, česnek

ve fázi společně s přidáním soli a kmínu

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Mléko Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 060 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Doba vaření 10 porcí: - neznámá -

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 07.09.2016
  • Recept zobrazen: 209x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem hlavní chod, marinování, restování pro základ, vaření Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem
Penne s kuřecím masem, špenát a cherry rajčátky pasta (těstoviny), dietní, rychlé, restování, vaření Penne s kuřecím masem, špenát a cherry rajčátky
Hovězí Wellington v houbách a anglické slanině hlavní chod, dietní, rychlé, restování, pečení, pečení Hovězí Wellington v houbách a anglické slanině