Hovězí guláš Karlovarský





Guláš Karlovarský, ale také Lázeňský guláš, zjemněný smetanou.
Postup přípravy
Čisté maso nakrájíme na cca 2 cm kostky. Cibuli nakrájíme na 2-3 mm a orestujeme na oleji s nadrobno nakrájeným špekem nebo vše na sádle. Cibulku necháme lehce zhnědnout a přidáme maso. Vše zprudka, aby se maso zatáhlo. Hned nato nasypeme mletou červenou papriku, kterou necháme zpěnit.
Poté hned přidáme protlak a ostatní koření, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké. Poté zahustíme jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
Provaříme 10 minut a hned po stažení ze sporáku zalijeme smetanou.
Možnosti inovace
Vkládání dalších ingredienci jako např. žampióny, klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.
Rada
Smetanu vmícháme metlou. Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené, je tady i při přisypávání mleté papriky.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Benešov - Sedm kulí Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Špekové knedlíky, Karlovarské knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 746 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (10min), Restování pro základ (15min), Dušení (1h), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 35min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní kližka
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Zdeněk
Statistiky
- Datum vložení: 11.03.2012
- Recept zobrazen: 3153x