Dušené jehněčí v bramborách





Lancashire Hotpot je britské dušené jehněčí maso se zeleninou a bramborem.
Postup přípravy
Jehněčí maso nakrájíme na kousky jako na guláš. Na olivovém oleji orestujeme maso 5 minut, přidáme odblaněné, očištěné a nakrájené ledvinky. Restujeme další 2 minuty. Maso a ledvinky vyjmeme a ve stejné pánvi orestujeme cibuli, postupně přidáváme ostatní zeleninu, poprášíme moukou a podlijeme červeným vínem s Worcestershire omáčkou, vše vaříme další 4 minuty.
Oloupané brambory nakrájíme na cca 3-4 mm plátky, 1/2 brambor vyskládáme na dno zapékacího (lépe keramického) pekáče, nebo římského hrnce. Na to dáme směs zeleniny a masa. Znovu vyskládáme druhou polovinou na kolečka nakrájených brambor.
Přilijeme veškerou šťávu, co zbyla z restování.
Brambory potom potřeme máslem a posolíme. Pečeme 50 minut přiklopené na 170°C, dalších 10 minut na 190°C odklopené, dokud nevznikne tygrování.
Možnosti inovace
Už zde je trochu ingrediencí navíc, originál se obejde bez červeného vína, celeru i česneku. Pokud je trochu jehněčího nebo kuřecí vývaru, tak přidáme místo vína.
Rada
Časy jsou orientační, záleží na měkkosti masa.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Guinness Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 614 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování (15min), Dušení (50min), Pečení (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 35min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Jehněčí a ovčí maso
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Cibulová zelenina
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Anglie
- Recepty dle úpravy » Restování, Dušení, Pečení
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 2583x