Bábovka klasická





Nejoblíbenější český pečený desert, je právě bábovka. Kynutá bábovka je pracnější, ale výsledek je cítit poctivostí surovin.
Postup přípravy
Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vyšlehaný žloutek s cukrem. Následně přilijeme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme těsto, než se přestane lepit na stěny mísy. Těsto necháme 1 hodinu kynout. Těsto potom rozválíme, potřeme tukem a posypeme kakaem s cukrem a svineme jako štrůdl.
Bábovkovou formu si vymastíme tukem a vysypeme polohrubou moukou a položíme do ní zabalené těsto. Necháme ještě asi 30 minut kynout a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Ještě teplou jí posypeme moučkovým cukrem.
Možnosti inovace
Bábovku můžeme potáhnout různými polevami, nebo dát do těsta mandle, rozinky, malé kousky čokolády, pudink, tvaroh, ale i mrkev nebo cukety.
Rada
Když se nebudete cítit na kynutou, existují ještě spousty těch, které jsou mnohem jednodušší. Hrnková apod.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Mléko, Laté, Ristretto Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 047 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Kynutí těsta (30min), Kynutí těsta (30min), Pečení (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h 45min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Mouky
- Recepty dle surovin » Majonézy, Vejce
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle chodu » Dezerty
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Pečení
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 9377x