Bábovka klasická

Bábovka klasická

Nejoblíbenější český pečený desert, je právě bábovka. Kynutá bábovka je pracnější, ale výsledek je cítit poctivostí surovin.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Mouka pšeničná hladká, 0,300 kg 4,07 Food and frends
Vejce 1ks=45g, 0,135 kg 10,21
Máslo, 0,120 kg 16,82
Cukr krystal, 0,050 kg 1,13
Droždí, 0,020 kg 11,70
Mléko plnotučné, 0,330 l 5,15 Food and frends
Rozinky, 0,060 kg 4,30
Sůl standard, 0,003 kg 0,02 Fany gastroservis
Cukr vanilkový, 0,050 kg 2,51
Cukr moučkový, 0,020 kg 0,58
Mouka pšeničná polohrubá 0,010 kg 0,14
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 53,95 Kalorie v 1 porci: 3 047 cal

Postup přípravy

Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vyšlehaný žloutek s cukrem. Následně přilijeme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme těsto, než se přestane lepit na stěny mísy. Těsto necháme 1 hodinu kynout. Těsto potom rozválíme, potřeme tukem a posypeme kakaem s cukrem a svineme jako štrůdl.

Bábovkovou formu si vymastíme tukem a vysypeme polohrubou moukou a položíme do ní zabalené těsto. Necháme ještě asi 30 minut kynout a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Ještě teplou jí posypeme moučkovým cukrem.

Možnosti inovace

Bábovku můžeme potáhnout různými polevami, nebo dát do těsta mandle, rozinky, malé kousky čokolády, pudink, tvaroh, ale i mrkev nebo cukety.

Rada

Když se nebudete cítit na kynutou, existují ještě spousty těch, které jsou mnohem jednodušší. Hrnková apod.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Mléko, Laté, Ristretto Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 047 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Kynutí těsta (30min), Kynutí těsta (30min), Pečení (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h 45min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 6641x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Marinovaný losos s ibiškovou redukcí a chipsy červené řepy studený předkrm, dietní, rychlé, marinování, postupy studené kuchyně Marinovaný losos s ibiškovou redukcí a chipsy červené řepy
Zavináč hlavní chod, nakládání, postupy studené kuchyně, marinování Zavináč