Recepty z hovězího a telecího masa
Hovězí maso je charakteristicky cihlově červené. Jeho typická chuť a pach je ovlivněna přítomností těkavých mastných kyselin. Je zvláště výrazná u starších zvířat. S chuťovými vlastnostmi masa blízce souvisí šťavnatost a křehkost masa. Největší vliv na šťavnatost má pak schopnost masa udržet vodu (údržnost), vaznost a stupeň mramorování masa, křehkost je způsobena vysokým obsahem svalových bílkovin a mramorováním masa, což není nic jiného, než vyšší obsah tuku na úkor vazivové tkáně mezi svalovými vlákny. Maso od dobře vykrmených zvířat je tedy křehčí než maso od zvířat hubenějších.
Více informací v článku Grilování
České dělění | Anglo-americké dělění | Telecí maso | Kosti hovězí |
Ala Mexický guláš



Komunistická podoba mexického guláše, drobné kousky dušeného hovězího s rýží, hráškem a sýrem.
Čechy a Morava 32 Kč / porceAzu po tatarsku




Dušené hovězí nakrájené na nudličky v téměř červené omáčce se sterilovanými okurkami.
Čechy a Morava 33 Kč / porceBavorská roštěná



Plněná roštěná, přelitá hustou omáčkou.
Čechy a Morava 15 Kč / porceBavorský závitek



Hovězí závitek plněný směsí z brambor, vajec, bůčku a okurek, přelitý kořeněnou hustou šťávou.
Čechy a Morava 18 Kč / porceBeef steak na gratinovaných bramborách se smaženou cibulí





Lahodný steak s mangovou omáčkou, smetanovými bramborami a ovocnou omáčkou z manga.
Mezinárodní Fusion 187 Kč / porceBeefsteak na hořčičných tagliatelích




Kvalitní steak s pikantní dijonskou omáčkou v tagliatelích.
Itálie 128 Kč / porceBeefsteak Pancheta se špenátovými bramborami a rajčaty





Hovězí steak zabalený v italském špeku s hořčicovou omáčkou.
Evropa 169 Kč / porceBohdalovský závitek



Plněný hovězí závitek zelím a párkem, přelitý řidší tmavočervenou omáčkou, je Bohdalovský hovězí závitek
Čechy a Morava 20 Kč / porceBratislavský guláš



Kousky hovězího přelité pikantní smetanovou omáčkou, aneb bratislavský guláš.
Čechy a Morava 33 Kč / porceBrazilský Feijoada s rýží a farofa




Feijoada je vynikající dušené vepřové a černé fazole, které se tradičně podávají s rýži i s čerstvými plátky pomeranče. V Brazílii se tento pokrm...
Brazílie 77 Kč / porce