Mouky

 

Mouka je v podstatě rozmělněná vnitřní část obilného zrna s menším podílem otrubnatých částic. Ze sacharidů zaujímá hlavní místo škrob (70-80 % hmotnosti) a z bílkovin ty, které po spojení s vodou vytvářejí tzv. lepek. Pšeničná mouka obsahuje 10-12 % bílkovin, žitná 8-10 %. Obsah vody v mouce je asi 14,5 % (nesmí překročit 15%).

Kromě uvedených složek obsahuje mouka také malé množství tuku (1-2 %) a vlákniny (1-2%), kterou tvoří celulóza a další polysacharidy.

Z výživového hlediska jsou důležité také minerální látky, tzv. popeloviny, jejichž obsah je v rozmezí 0,4-1,8 %. Vyšší je u tmavších, tzv. vysokovymletých mouk, které mají větší podíl otrubnatých částic. Patří sem především vápník, fosfor, hořčík, draslík, síra, ale také selen. Mouka obsahuje také vitamíny - převážně z B-komplexu, které jsou rozpustné ve vodě: B1 (thiamin),

B2 (riboflavin), B3 (niacin) a B6 (pyridoxin). Z vitamínů rozpustných v tucích je to především vitamín E (tokoferoly).

Minerální látky - Ca, Fe, Mg

Z přirozených barviv převažuje v pšeničné mouce beta-karoten (provitamin A), který jí dává smetanové zabarvení; v žitné mouce je to chlorofyl, který dává šedozelený nádech - tím je můžeme od sebe odlišit.


Kynuté knedlíky

Kulaté české knedlíky z kynutého těsta.

Čechy a Morava 5 Kč / porce Mirek 0777
příloha, rychlé, vaření detail »

Lahůdkové palačinky s džemem

Palačinky s jemnou vůní a chutí potřené džemem, nebo vším co vám chutná.

Mezinárodní Fusion 10 Kč / porce Vítek Preiszler
dezerty, rychlé, šlehání, smažení-fritování detail »

Muffiny - základní recept

Muffiny jsou populárním druhem dezertů, které svým tvarem připomínají dortíky. Můžete si připravit celou škálu různých druhů. Je to jako se...

USA 17 Kč / porce Zdeněk
dezerty, rychlé, pečení detail »

Palačinky

Velmi oblíbený desert nejen u nás. Palačinky a jejich nekonečné variace.

Čechy a Morava 3 Kč / porce Mirek 0777
dezerty, rychlé, smažení-fritování detail »

Perníkový houskový kynutý knedlík

Perníkový houskový kynutý knedlík je povedenou variací na klasické houskové knedlíky.

Čechy a Morava 8 Kč / porce Mirek 0777
příloha, rychlé, vaření detail »

Pirohy, ruské národní jídlo

Jsou variací kynutého těsta, plněné vlastně čímkoliv.

Rusko 20 Kč / porce Vaclav Langer
hlavní chod, pečení detail »

Sacher dort originál

Recept na Sacher dort je tajný a opravdový originál znají jen v hotelu Sacher a já :)

Rakousko 15 Kč / porce Mirek 0777
dezerty, ve vodní lázni, pečení detail »

Smažené kuřecí prsíčka s lehkým bramborovým salátem

Kuřecí řízečky v křupavé krustě z tempůry a mouky. Lehký bramborový salát.

Mezinárodní Fusion 69 Kč / porce Mirek 0777
hlavní chod, rychlé, smažení-fritování detail »

Sýrové polštářky do krémových polévek

Úžasná vložka do bílé česnečky, bílé cibulačky, ale nejen do nich.

Evropa 2 Kč / porce Mirek 0777
slané chuťovky, rychlé, smažení-fritování detail »

Těsto na pizzu

Recept na těsto pro pizzu.

Itálie 4 Kč / porce Mirek 0777
pečivo, rychlé, pečení detail »
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Rajská omáčka omáčka, restování pro základ, vaření Rajská omáčka
Zvěřinový guláš na višňovém víně hlavní chod, restování pro základ, dušení Zvěřinový guláš na višňovém víně
Těsto na pizzu pečivo, rychlé, pečení Těsto na pizzu