Základní recepty jako vývary, omáčky a přílohy, které se vkládají do dalších receptů

Jako podkalkulaci považujeme základní recepty jako vývary, omáčky a přílohy, které se vkládají do dalších receptů. V receptu jsou vloženy jako surovina, která má na začátku napsáno recept ..... 

Je to proto, aby v receptuře nebylo mnoho surovin, které patří jak k jídlu tak i k příloze a podobně. Samotná podkalkulace jde jednoduše prokliknout a otevře se jako další přehledná kalkulace.

Příklad: jsou recepty, které mají v sobě třeba demi glace, který je náročný jak surovinově, tak technologicky, a recept by tak byl sáhodlouhý a nepřehledný. Ke všemu jsou to recepty, které se často používají do ostatních jídel a potom je velmi jednoduché je takto vkládat do dalších receptů.

Tyto podkalkulace jsou v měrné jednotce: porce. Například když je recept na houskový knedlík tak je dělán na porce. A potom ho vložíme do receptu na guláš jako podkalkulaci s názvem Recept houskový knedlík. A když se dělá recept v profi provedení tak se nejčastěji píše na deset porcí. A tudíž recept houskový knedlík do receptu na guláš vložím 10x porce.

Jinak je to třeba u hráškového krému, který zese píšeme na deset porcí, ale vložíme do něj třeba jen 4 porce receptu na zeleninový vývar.

Doufám, že pochopíte tuto výhodu, která je opravdu usnadněním a zpřehledněním profireceptů.

Zde se zobrazí všechny recepty, které mají v sobě podkalkulace.


Bílé klobásy, zelí, brambor

Německý pokrm, který zlidověl i u nás.

Německo 28 Kč / porce Vaclav Langer
hlavní chod, rychlé, pečení, vaření detail »

Bílý chřest se šunkou a bramborem

Německý oblíbený chřest nám nesmí přebít žádná výrazná ingredience.

Německo 41 Kč / porce Vaclav Langer
hlavní chod, dietní, rychlé, blanšírování detail »

grilovaná kreveta Saint Jacques na rozmarýné jehle s rizotem

Italské rizoto s krevetou

Itálie 50 Kč / porce Vaclav Langer
teplý předkrm, rychlé, restování detail »

Hovězí maso stroganov

Kousky hovězího masa s omáčkou

Evropa 180 Kč / porce Lenka
hlavní chod detail »

Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky

Čirá, mírně nažloutlá polévka typické vůně a chuti, hlavně po játrové vložce. Játrová vložka je přiměřeně kořeněná /nesmí být rozvařená, ani tuhá/.

Čechy a Morava 5 Kč / porce Helena Preiszlerová
polévka, vaření detail »

Husí roláda se špekovým knedlíkem

Vykoštěná husa plněná zelím a ořechy, ve formě rolády.

Čechy a Morava 105 Kč / porce Mirek 0777
hlavní chod, pečení detail »

Italské rizoto s krevetami a chobtničkama

Rizoto ve smetanové omáčce s krevetami a vařenou chobotnicí. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.

Itálie 62 Kč / porce Vaclav Langer
hlavní chod, rychlé, vaření, restování detail »

Kohout na červeném víně Coq au vin

Nazýváme také kohout po Burgundsku kohout na víně, neboť jeho příprava je opravdu stejná jako hovězí po Burgundsku.

Francie 87 Kč / porce Mirek 0777
hlavní chod, restování pro základ, dušení detail »

Marinovaný losos s ibiškovou redukcí a chipsy červené řepy

Studený předkrm plný chutí, které pomáhají vyniknout marinovanému lososu.

Mezinárodní Fusion 85 Kč / porce Mirek 0777
studený předkrm, dietní, rychlé, marinování, postupy studené kuchyně detail »

Mořský vlk s olivami, fazolkou a bramborem

Rychlá a jednoduchá příprava oblíbeného mořského vlka ve stylu středomoří.

Středomoří 142 Kč / porce Mirek 0777
hlavní chod, dietní, rychlé, pečení detail »
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Velikonoční telecí roláda hlavní chod, pečení, postupy studené kuchyně, vaření Velikonoční telecí roláda
Toskánská pizza Siena hlavní chod, dietní, rychlé, pečení Toskánská pizza Siena
Penne s kuřecím masem, špenát a cherry rajčátky pasta (těstoviny), dietní, rychlé, restování, vaření Penne s kuřecím masem, špenát a cherry rajčátky