Chřest s bramborem a holandskou omáčkou

Chřest s bramborem a holandskou omáčkou

Chřest s holandskou omáčkou.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Chřest zelený, 0,180 kg 26,01
Máslo, 0,100 kg 14,02
Sůl mořská jemná, 0,001 kg 0,01
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,04
Bílé víno alkohol, 0,010 l 1,17
Recept holandská omáčka 0,100 porce 1,39
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 40,61 Kalorie v 1 porci: 807 cal

Postup přípravy

Pro 10 porcí holandské omáčky si připravíme 4 až 5 žloutků, které vyšleháme. Předtím si přepustíme máslo (pomalu v hrnečku rozpustíme a sebereme horní sraženou pěnu, pak pomalu přelijeme do jiné nádoby, tak aby se nám nezvedla sedlina). Výsledkem má být čistý tuk (přepuštěné máslo).

Ve vodní lázni (v hrnečku, ve kterém vaří voda a na něm máme misku, ve které šleháme žloutky) pomalu přikapáváme bílé víno, vinný ocet a vlažné přepuštěné máslo. Podrobněji viz recept na holandskou omáčku.

Zelený chřest oloupeme od horní třetiny dolů, poslední dolní cca 2 cm odřízneme. Na pánev dáme máslo a chřest v něm lehce prohřejeme, přilijeme bílé víno nebo vývar nebo obojí a necháme ho odpařit. To vše ať netrvá déle jak 3-4 minuty.

Dochutíme solí a bílím pepřem. Podáváme s vařeným bramborem a poctivým přelivem holandské omáčky. Chřest také můžeme jen blanšírovat.

Možnosti inovace

Holandskou omáčku můžete doladit do omáčky bearnaise pomocí estragonu a bílého vína.

Rada

Čerstvý chřest je čerstvým tak dva-tři dny, poté začíná gumovatět. Čerstvý chřest i po lehkém pokusu o ohnutí praskne. Ceníme na něm tu křupavost i po krátké tepelné úpravě. Bohužel je mnoho těch, kteří ho prostě provaří do měkka. Stejně upravíme i chřest bílý, který je ještě křehčí.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Sauvignon blanc reserva Doporučené přílohy: Brambory vařené, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 807 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Blanšírování (4min), Ve vodní lázni (10min), Kompletace (4min) Doba vaření 10 porcí: 28min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 21.05.2012
  • Recept zobrazen: 10919x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Tuňákový tataráček na croutes degustační studený, dietní, rychlé, postupy studené kuchyně Tuňákový tataráček na croutes
Enchiladas hlavní chod, rychlé, restování, smažení-fritování Enchiladas