Holandská omáčka

Losos v listovém těstě s holandskou omáčkou.

Holandská omáčka.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Máslo, 0,025 kg 3,50
Vejce 1ks=45g, 0,023 kg 1,70
Bílé víno alkohol, 0,010 l 1,17
Ocet vinný červený, 0,005 l 0,29
Voda pitná standard, 0,005 l 0,01
Zeleninový vývar sušený, 0,001 kg 0,03
Voda pitná standard, 0,025 l 0,03
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý 0,001 kg 0,04
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 6,45 Kalorie v 1 porci: 227 cal

Postup přípravy

Rozpustíme kostku másla, sebereme horní sraženou pěnu a poté máslo slijeme do jiné nádoby tak, aby se nám nezvedla mléčná sedlina na dně kastrolku. A máme přepuštěné máslo, které necháme.

Postavíme na sporák kastrůlek s vodou a na něj položíme větší kovovou misku. Do ní dáme pět perfektně oddělených žloutků od bílků, polévkovou lžíci vlažné vody a začneme ručně šlehat jemnou metlou. Když je vše krásně vyšlehané, přidáme lžíci vína a znovu šleháme, pak přidáme lžíci přepuštěného másla a šleháme, přidáme lžíci octu a opět šleháme. Vše opakujeme, dokud nám dojde ocet s vínem a vývarem.

Máslo přidáváme, dokud nám ho žloutky přijímají. Konzistence, ať je podobná třeba husté svíčkové omáčce, klidně i pevnější.

Holandskou omáčku ihned podáváme. Nicméně vydrží celý polední výdejový čas, cca 2,5 hodiny. Když nám moc zhoustne, povolíme zašleháním vlažné vody.

Možnosti inovace

S estragonem a šalotkovým základem nám vznikne Bernaise omáčka.

Rada

Prosím, když už jste líní a nechcete vařit holandskou omáčku a chcete polotovar, nekupujte sušenou, existuje hotová a velmi kvalitní. Prodává se v litrovém kartonu jako na mléko.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Tramín červený Doporučené přílohy: Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 227 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Ve vodní lázni (15min) Doba vaření 10 porcí: 20min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 27.05.2012
  • Recept zobrazen: 11556x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti pasta (těstoviny), rychlé, restování pro základ, vaření Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti
Chilli con carne hlavní chod, dietní, restování pro základ, vaření Chilli con carne
Kohout na červeném víně Coq au vin hlavní chod, restování pro základ, dušení Kohout na červeném víně Coq au vin