Rizoto z rýže Arborio

Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio

Italské krémové rizoto. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže Arborio, 0,100 kg 5,74
Máslo, 0,010 kg 1,40
Olivový olej sansa, 0,005 l 0,40 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,08
Recept zeleninový vývar zakladní, 1,000 porce 5,04
Bílé víno alkohol 0,030 l 3,52
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 15,41 Kalorie v 1 porci: 610 cal

Postup přípravy

Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 5 minut, nesmí zlátnout.

Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám rýže opět začne lepit ke dnu, přilijeme naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.

Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.

Při podávání na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, nastrouhaného parmazánu a případně zjemníme smetanou.

Možnosti inovace

Do základu přidáme česnek a celer. Na fotkách je i pesto se šafránem, což rozhodně doporučuji.

Rada

Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe v poledne. Druhý den už to není rizoto.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 610 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min) Doba vaření 10 porcí: 40min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 06.10.2012
  • Recept zobrazen: 34252x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Gnocchi se špenátem kuřecím masem pasta (těstoviny), rychlé, restování, vaření na pánvi Gnocchi se špenátem kuřecím masem
Italské rizoto s krevetami a chobtničkama hlavní chod, rychlé, vaření, restování Italské rizoto s krevetami a chobtničkama
Těsto na pizzu pečivo, rychlé, pečení Těsto na pizzu