Donuty

Výborné americké donuty

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Mouka pšeničná hladká, 0,500 kg 6,78 Food and frends
Vejce 1ks=45g, 0,090 kg 6,80
Mléko polotučné, 0,140 l 2,84 Food and frends
Cukr krystal, 0,100 kg 2,27
Jogurt bílý, 0,060 kg 4,23
Slunečnicový olej, 0,100 l 4,44
Droždí, 0,040 kg 23,40
Sůl standard, 0,004 kg 0,03 Fany gastroservis
Cukr moučkový, 0,150 kg 4,32
Máslo, 0,023 kg 3,22
Cukr vanilkový, 0,020 kg 1,01
Potravinářské barvivo 1,000 g 24,00
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 83,35 Kalorie v 1 porci: 4 139 cal

Postup přípravy

Recept je určený pro cca 20 donutů

Vezmeme droždí a rozdrobíme na menší kousky a přidáme jednu lžíci cukru a na to přilijeme 100 ml vlažného mléka a vezmeme vidličku a celé rozmícháme. Až máme rozmíchané přidáme jednu lžíci hladké mouky a pak misku zaděláme streč fólií (průhledná potravinářská fólie). Pokud není teplo můžeme dát do trouby na cca 10 minut aby začali kvasnice pracovat (na 40C).

Až je kvásek vzešlý, smícháme v druhé misce všechny mokré ingredience tj. dvě čerstvá vejce, 2 velké lžíce bílého jogurtu, 100 ml rostlinného oleje až máme rozmíchané tak to přidáme k droždí a dobře zamícháme. V další misce zamícháme všechny suché ingredience tj. špetka soli a 500 g mouky a po trochách přidáváme do misky s kváskem. Míchání těsta trvá cca 4 minuty. Těsto bude mírně lepivé. Vezmeme si misku vytřeme olejem a dáme do ní těsto, které mírně potřeme rukami olejem a těsto zase zaděláme streč. fólií a necháme zase nakynout cca na půl hodiny. Až těsto zdvojnásobí svůj objem tak je hotové.

Vykynuté těsto si dáme na vál a uděláme z něho rukama placku cca 2 cm širokou. Vezmeme si kulatou formičku a vykrajujeme kolečka a dovnitř menším kolečkem dírku, tak pokračujeme s celým těstem. Vykrojené donuty dáváme na pomoučený plech a necháme je ještě jednou vykynout (už jen na chvíli), po té jdeme donuty smažit.

Poleva:

Polevu na základě cukru tvoříme tak, že si dáme do kastrolku 1,5 lžíce másla a necháme rozpustit až je rozpuštěné přidáme 150 g cukru a vypneme plotnu, pak přidáme barvivo a trošku mléka, které přidáváme strašně pomalu aby jsme to neměli příliš tekuté. Do polevy donuty namáčíme 2-3x. Pokud nám poleva začne tuhnout zase ji ohřejeme.

Možnosti inovace

Je možné použít také čokoládovou polevu.

Do těsta velmi doporučuji přidat lžičku rumu, donuty pak nebudou tak napité olejem.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Laté, Mléko, Čaj černý Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 4 139 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Kynutí těsta (45min), Smažení-Fritování (20min), Cukrářské postupy (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 15min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 29.07.2015
  • Recept zobrazen: 3394x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Scottona, telecí závitky se sýrem a jarní cibulkou, mangoldem a rukolou hlavní chod, rychlé, restování pro základ, pečení, vaření Scottona, telecí závitky se sýrem a jarní cibulkou, mangoldem a rukolou
Černé sépiové risotto s krevetovou omáčkou hlavní chod, dietní, vaření Černé sépiové risotto s krevetovou omáčkou
Běloruské bramborové placky hlavní chod, rychlé, vaření, pečení, smažení-fritování Běloruské bramborové placky