Zavináč

Zavináč

Česká hospodská klasika k pivu.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Sleď obecný Herinek, 0,150 kg 15,12
Ocet kvasný, 0,100 l 1,26
Voda pitná standard, 0,050 l 0,07
Cibule standard, 0,075 kg 1,31 ŠANDER ovoce zelenina
Mrkev standard, 0,015 kg 0,23 ŠANDER ovoce zelenina
Fenykl obecný čerstvý řapík, 0,010 kg 0,66
Cukr krystal, 0,010 kg 0,23
Sůl standard, 0,010 kg 0,07 Fany gastroservis
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,15
Nové koření celé, 0,001 kg 0,19
Hořčice dijonská, 0,005 kg 1,02
Okurka nakládaná, 0,020 kg 0,80
Paprika sterilovaná kapie 0,015 kg 0,65
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 20,70 Kalorie v 1 porci: 544 cal

Postup přípravy

Sledě nebo jinou plevelnou rybu zbavíme šupin, vykucháme a odřízneme hlavu. Opláchneme vodou, lehce i octem.

Teď ryby nasolíme a to tak dvakrát tolik, než jsme zvyklí k dochucování při vaření. Ryby přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme čtyři dny odležet v chladu. Každý den otočíme.

Poté rybu pořádně opláchneme v čisté vodě.

Připravíme si nálev 2:1 ocet voda, trochu cukru a znovu necháme čtyři dny odležet. Po tom odstraníme hřbetní a boční ploutve, ocas, páteř a případně jiné kostičky. Vše již díky nakládání jde snadno odstranit.

Připravíme si druhý nálev. Ve vodě povaříme divoké koření, mrkev do měkka a opepříme. Octa dáme stejně jako množství tohoto vychladlého vývaru. Máme-li, raději vše octovější trochu ho přidáme.

Filet potřeme trochou dijonské hořčice a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, fenykl, kapii a nakládané okurky. Filety srolujeme a pro zpevnění propíchneme párátky.

Vše začneme vrstvit do sklenic nebo jiných uzavíratelných nádob.

Takto zabalené a naskládané zavináče zalijeme nálevem. Necháme minimálně 30 hodin v chladu a můžeme podávat.

Jednodušší provedení

Chceme-li, ten pravý hospodský zavináč zapomeňme na hořčici a fenykl.

Možnosti inovace

Při podávání to vše můžeme nasměrovat ke středomoří, pokapeme nezvykle balsamikovou redukcí či trochou olivového oleje.

Rada

Dbát opravdu na čerstvost a očištění samotné ryby.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Bernard černý ležák s jemnými kvasnicemi Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 544 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Nakládání (19h 12min), Postupy studené kuchyně (30min), Marinování (30h) Doba vaření 10 porcí: 50h 2min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 5752x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Pizza alle cipolle hlavní chod, rychlé, pečení Pizza alle cipolle
Carpaccio z lososa studený předkrm, dietní, rychlé, marinování Carpaccio z lososa
Těsto na pizzu pečivo, rychlé, pečení Těsto na pizzu