Zavináč





Česká hospodská klasika k pivu.
Postup přípravy
Sledě nebo jinou plevelnou rybu zbavíme šupin, vykucháme a odřízneme hlavu. Opláchneme vodou, lehce i octem.
Teď ryby nasolíme a to tak dvakrát tolik, než jsme zvyklí k dochucování při vaření. Ryby přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme čtyři dny odležet v chladu. Každý den otočíme.
Poté rybu pořádně opláchneme v čisté vodě.
Připravíme si nálev 2:1 ocet voda, trochu cukru a znovu necháme čtyři dny odležet. Po tom odstraníme hřbetní a boční ploutve, ocas, páteř a případně jiné kostičky. Vše již díky nakládání jde snadno odstranit.
Připravíme si druhý nálev. Ve vodě povaříme divoké koření, mrkev do měkka a opepříme. Octa dáme stejně jako množství tohoto vychladlého vývaru. Máme-li, raději vše octovější trochu ho přidáme.
Filet potřeme trochou dijonské hořčice a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, fenykl, kapii a nakládané okurky. Filety srolujeme a pro zpevnění propíchneme párátky.
Vše začneme vrstvit do sklenic nebo jiných uzavíratelných nádob.
Takto zabalené a naskládané zavináče zalijeme nálevem. Necháme minimálně 30 hodin v chladu a můžeme podávat.
Jednodušší provedení
Chceme-li, ten pravý hospodský zavináč zapomeňme na hořčici a fenykl.
Možnosti inovace
Při podávání to vše můžeme nasměrovat ke středomoří, pokapeme nezvykle balsamikovou redukcí či trochou olivového oleje.
Rada
Dbát opravdu na čerstvost a očištění samotné ryby.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Bernard černý ležák s jemnými kvasnicemi Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 544 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Nakládání (19h 12min), Postupy studené kuchyně (30min), Marinování (30h) Doba vaření 10 porcí: 50h 2min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Ryby a plody moře » Ryby » Mořské ryby čerstvé
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Nakládání, Postupy studené kuchyně, Marinování
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 9212x