Hovězí guláš





Český klasický guláš s českým houskovým knedlíkem je hovězí guláš.
Postup přípravy
Čisté maso nakrájíme na cca 2 cm kostky. Cibuli nakrájíme na 2-3 mm a orestujeme na oleji s nadrobno nakrájeným špekem nebo vše na sádle. Cibulku necháme hodně zhnědnout a přidáme maso.
Vše zprudka, aby se maso zatáhlo, hned nato nasypeme mletou červenou papriku, kterou necháme zpěnit. Poté hned přidáme protlak a ostatní koření, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké. Až maso bude měkké tah ho vyndáme, vydusíme šťávu na tuk. To je důležité jak pro chuť tak barvu guláše. Následně dodáme vodu, zahustíme tmavou jíškou, přidáme česnek, lehce majoránku a 15 minut povaříme.
Možnosti inovace
Vkládáním dalších ingredienci jako např. žampióny, klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.
Rada
Fáze restování cibule do hněda až černa je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené, je tady i při přisypávání mleté papriky.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Benešov - Sedm kulí Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 904 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Dušení (55min), Čas na přílohu (40min), Kompletace (5min), Restování pro základ (10min) Doba vaření 10 porcí: 2h 10min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí přední kližka
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Koření » Sušené bylinky a kořenící směsi
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Dušení, Restování pro základ
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 11.03.2012
- Recept zobrazen: 60414x